פינוי גז הרדמה
משאבות חדשניות תוצרת Becker
מטופל שנמצא בתהליך הרדמה או אחרי הרדמה, פולט דרך מחזור הנשימה שלו, כמויות משמעותיות של חמצן, ניטרוס אוקסייד ואדים של נוזלי ההרדמה.
גזים אלו, אם ישתחררו לחלל חדר הטיפול, יזהמו אותו ויגרמו נזק בריאותי לצוות הרפואי השוהה בו.
מערכת פינוי גז הרדמה מיועדת להזרים – בצורה בטוחה, את הגזים מהמטופל וממכונת ההרדמה, אל נקודה בטוחה באוויר החופשי מחוץ למרכז הרפואי.
מערכת פינוי גזי הרדמה מחוברת במישרין למעגל ההנשמה של המטופל ולכן, תקינותה ואמינותה הופכות להיות תנאי לבטיחותה.
כמו כן, הריכוז בגבוה של חמצן וניטרו בגזי ההרדמה, כרוך בסיכוני התלקחות ואש ובפרט אם באים במגע עם שמנים וחומרים דליקים. סיכון זה מחייב הקפדה יתירה באפיון רכיבי המערכת ונקיונם.
מערכות וואקום רפואי הקיימות בכל מרכז רפואי, פועלות ברמת וואקום גבוהה מאוד (0.7 – בר), ביחס לרמת הוואקום הנדרשת לפינוי גז הרדמה (0.2 – בר) וחיבור המערכות לקו משותף עלול לחשוף את המטופל לרמות וואקום גבוהות במקרה תקלה, ולכן, יש הפרדה מוחלטת בין המערכות.
נהוג להשתמש בסוגי הוואקום הבאות, למערכות פינוי גזי הרדמה:
1. משאבות ונטוריות
-
משאבות אלו מופעלות בדרך כלל ע"י אוויר דחוס רפואי, היוצר בעת זרימתו, וואקום בקו ניצב לו, שבתוך המכשיר, (דומה לפעולת מרסס צבע המוכר לנו מצביעה ביתית).
-
יתרונות המכשיר שהוא קטן מימדים ופשוט.
-
חסרונותיו גדולים מיתרונותיו בכך שהוא מצרך מדחס אוויר גדול לאספקת כמויות האוויר הרבות הנדרשות. לאור זאת היעילות החשמלית של ציוד זה נמוכה עד מאוד ומביאה לבזבוז אנרגיה גדול.
-
מערכת המשלבת אוויר דחוס מחייבת שימוש באביזרים נלווים במורד הקו כגון: מייבש אוויר, מקטין לחץ ומשתיק קול.
2. משאבות וואקום על בסיס טבעת מים
-
מבחינת יעילות חשמלית, יש יתרון על פני מש' ונטוריות.
-
חסרונן הוא בכך שהיות ופעולתן מחייבת הזרמת מי שירות למשאבה כל זמן פעולתה, בזבוז המים משווע.
3. משאבות וואקום מסוג להבים – יבשות ללא שמן
-
משאבות אלו אידיאליות מבחינה של יעילות חשמלית
-
אין צורך באספקת מי שירות ו/או אויר דחוס.
-
חסרונן הוא בחומר מבנה הלהבים, שעליהם מבוססת המשאבה, היות והוא נפגע בנוכחות גז ההרדמה ולכן, בעל אורך חיים מוגבל.
4. משאבות ואקום רגנרטיביות – יבשות ללא שמן
-
אלו משאבות הפועלות כדוגמת משאבות צנטריפוגליות – כלומר, מאיץ הסובב בתוך גוף המשאבה – ללא מגע, ובאמצעות מהירות הסיבוב, גורם לתאוצת האוויר.
-
משאבות אלו מתאימות להעברת גז הרדמה בעיקר משום שרמת הוואקום המרבית שלהן, קרובה לאלו הנדרשות במערכות פינוי גזים שכאלו.
-
עבור משאבות קונבנציונליות מסוג זה, החסרון הוא שאין אפשרות פשוטה לווסת את ספיקתן.
סדרת המשאבות הרגנרטיביות החדשניות תוצרת Becker גרמניה
כיום, מציגה חברת Becker גרמניה, את סדרת המשאבות החדשניות – VariAir , האידיאלית לצורכי שימוש במערכות פינוי גז הרדמה.
מה זה VariAir?
סדרת ה-VariAir, מבוססת על סדרות המשאבות הרגילות של היצרן "בקר" הכוללות משנה תדר אלקטרוני מתוחכם המאפשר מגוון של שימושים מושכלים ועם שליטה אלקטרונית מלאה.
בזכות שבב קטן המוטמע ב-VFD, תחום פעולת המשאבה (ספיקה וואקום), צרוב בו ולכן, יחידת ה-VariAir יודעת בכל נקודת זמן, את הספיקה והוואקום שהמשאבה פועלת בה (באמצעות מהירות הסיבוב באותו רגע וצריכת הזרם מהמנוע).
יתרון הסדרה לשימוש במרכזים רפואיים
סקרנו קודם לכן את סוגי המשאבות המתאימות לשימוש במערכות פינוי גז הרדמה ולכן, ניתן לומר שעל רקע כל החסרונות הידועים של המשאבות השונות, משאבות רגנרטיביות (Side Channel) הן המתאימות ביותר למערכת פינוי הגז. הסיבה העיקרית היא רמת הוואקום המקסימלית של סדרה זו, התואמת את דרישות הוואקום של מערכת ההנשמה בבית החולים, כלומר, גם במצב קיצוני של המשאבה, אי אפשר לחרוג משמעותית מרמת הוואקום המקובלת בד"כ במערכות אלו, העומדת על
0.2- בר.
בנוסף, המשאבות מסדרה זו אינם כוללים שמן (מסבי המשאבה מוחלפים בכאלו שמותאמים לפעולה בסביבת חמצן) ולכן, פשוטים בפעולתן ואין כלל אחזקה!
יתרונות נוספים
בזכות משנה התדר במנוע, ובזכות ידיעת המערכת בכל רגע נתון את רמת הוואקום בקו, ניתן לתכנת את המשאבה לספק רמת ואקום קבועה ובזכות כך, המשאבה תגביר או תפחית את מהירותה כדי לשמור על ערך הוואקום שנקבע!
יתרון זה מהווה חסכון חשמלי ראשון במעלה שהרי כשהמשאבה פועלת עפ"י צריכת הוואקום, צריכת החשמל הינה ביחס ישר לצריכת הוואקום מהמרכז הרפואי (בשונה ממשאבות קונבנציונליות אשר לצורך אספקת הוואקום, פועלות ב-100% מהירות ללא קשר לצריכת הוואקום מבית החולים).
הצלחות נוכחיות בשימוש במרכזים רפואיים
שימוש במשאבות עם משנה תדר אלקטרוני, מאפשר חיבור מס' מש' לקו אחד, תוך תכנות מתקדם של המערכת להפעיל מש' נוספת בעת צריכה מוגברת, או להוציא מש' תורנית ולהפחית את מהירות סיבוב המש' המובילה, כדי להוריד בספיקה כשאין דרישה מבית החולים.
בבית החולים אסותא רמת החייל פועלת מערכת שכזו מ-2008 בהצלחה מרובה.
בבית החולים שערי צדק י"ם, הופעלה מערכת דומה באמצע 2010.
הזמנה למערכת שכזו התקבלה בספטמבר 2010 עבור הדסה הר הצופים ומערכות נוספות הוזמנו כבר לביתי חולים: העמק, נהרייה, כרמל....
סיכום
שימוש במשאבות ה-VariAir של "בקר", תורם מיידית לחסכון חשמלי ניכר, חוסך את הצורך באחזקה – כפי שמתחייב בסוגי משאבות אחרות, ולמעשה, זהו מוצר ירוק בזכות השימוש ב-VFD.
מגמת השימוש בסוג משאבות מתוחכמות אלו נמצאת ברמת עלייה בעולם בכלל ובישראל בפרט, בזכות היתרונות הגלומים במשאבות אלו.