מכונות למיחזור סולבנטים
משה רוזנבלום – אחים פולק
רקע כללי:
כיום, בעידן של מיתון כלכלי ופעילות עסקית בצל החששות מפני העתיד, פני התעשייה לחיסכון בכל תחום ותהליך אפשרי.
בתעשיות רבות, כדוגמת דפוס, פלסטיק, מעגלים מודפסים, הי טק, כימיה וכדומה, משתמשים במגוון של סולבנטים לצורכי שטיפה וניקוי. הסולבנטים הללו מזדהמים לאחר התהליך ובד"כ, מוחלפים בחדשים, כאשר, חלק מהסולבנטים והכימיקלים, מחייבים פתרון מיוחד להשלכתם. בנוסף, במסגרת המלחמה לאיכות סביבה ירוקה יותר, נעשים מאמצים מצד כל המעורבים להפחית את המזהמים המסוכנים – שסולבנטים בחלקם נמנים עמם, ולכן, אחד הפתרונות להתמודד עם כך, הוא למחזר את הסולבנטים ולהשתמש בהם שנית.
עלות מול תועלת :
היות ורוב הסולבנטים מתקבלים מתעשיית הנפט, עלותם סביר להניח שתגדל במרוצת השנים, לאור גידול בצריכת הנפט בעולם והתלות - הכמעט בלעדית, בנפט.
לאור זאת, מכונות מיחזור סולבנטים מהווים פתרון יעיל לשימוש חוזר בסולבנטים והחזר מהיר של ההשקעה.
ההשוואה צריכה להיעשות מול עלות של ליטר סולבנט חדש אל מול עלות המכונה המשמשת למיחזור ועלות השימוש בה (בעיקר חשמל) – הנתונים מראים שמחיר מיחזור ליטר אחד של סולבנטים, עומד על פחות מ- 15 אגורות(!), לעומת מחיר ממוצע של כ–10 ₪ לליטר סולבנט חדש.
היות והמכונה למחזור מבוססת על מיחזור של חבית סולבנט ב–8 שעות. עפ"י ההשוואה שלעיל, כל פעולה של המכונה ביום, חוסכת 1900 ₪.
בחישוב שנתי (לפי 200 ימי עבודה בשנה), יש חסכון של קרוב ל – 400,000 ₪ (כל זה נכון לפעולת מכונת מיחזור פעם אחת במשמרת יומית. אם המפעל עובד 2 משמרות ביום, הסכום הנ"ל יוכפל!).
שיטות מיחזור:
הרבה תהליכים ממחזרים שאריות זורמים, ע"י אוסמוזה הפוכה או חילופי יונים. עם זאת, שיטה זו אינה יעילה ו/או שימושית למיחזור סולבנטים מזוהמים. הזיהום שבהם יכול בקלות לעבור את הממברנות ושאר ההתקנים ששיטות אלו משתמשות בהן.
השיטה היחידה המוכחת כמוצלחת היא הזיקוק של הסולבנטים.
שימוש בשיטת הזיקוק למיחזור סולבנטים, מאפשר שימוש חוזר של לפחות 95% - 85% מהסולבנטים ובכך, תורמים למניעת הצטברות מזהמים שמושלכים מדי שנה והורסים את כדור הארץ שלנו.
מדהים לראות עד כמה נקי הסולבנט יוצא לאחר שיטת המיחזור בזיקוק, היות ולמעשה, רוב הסולבנטים המשומשים מזוהמים בין 10% - 5% בלבד (צבעים, שרפים, דיו, שמן וכו').
.
לקטלוג מלא - לחץ כאן